Jacquelien Rothfusz
Nederland
Jacquelien Rothfusz is hogeschooldocent beroepsethiek en psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen, bij de opleidingen toegepaste psychologie, social work en gezondheidsstudies. Ze is als ethicus verbonden aan de ethische adviescommissie van de Hanzehogeschool. Daarnaast is ze auteur van boeken over beroepsethiek.Jacquelien Rothfusz studeerde klinische psychologie en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is gepromoveerd bij de faculteit wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over denkgereedschappen voor het werk met marginale groepen.
Ze heeft eerder werkervaring opgedaan bij opleidingen voor verpleegkundigen en als sociotherapeut en onderzoekspsycholoog in de therapeutische gemeenschap Helem, onderdeel van “Groot Bronswijk” te Wagenborgen.
Klik hier voor een overzicht van publicaties van Jacquelien Rothfusz
Plenaire lezing
Titel: Van autonomie naar verbondenheid
In onze neoliberale westerse samenleving wordt veel waarde gehecht aan autonomie. In de westerse Kantiaanse ethiek wordt het rationele individu, dat zijn eigen verantwoorde keuzes maakt, als hoogste goed beschouwd. Met deze focus op rationele individuen blijft echter veel buiten beeld. Mensen bestaan uit meer dan hun rationaliteit en ze zijn altijd verbonden met anderen. In de zorgethiek (Gilligan, 1982; Tronto, 1993) wordt daarom voor een breder perspectief gekozen. Relaties, zoals die tussen ouders en kinderen of verzorgers en zorgvragers, komen hier ook in beeld. Maar ook deze relaties bestaan binnen een context. Om hier over na te denken kunnen we te rade gaan bij Ubuntu (Krog, 2006; Ramose, 2017), een filosofie van onderlinge verbondenheid, die geworteld is in Afrika. Hier gaat het om de waarde en de verantwoordelijkheid van de gemeenschap. Een gemeenschap die werkt aan inclusiviteit. Deze filosofie kan een inspiratiebron zijn om een samenleving te creëren die mensen die anders zijn niet buitensluit, of hen dwingt om zich aan te passen, maar de onderlinge verschillen waardeert. Een samenleving waarin iedereen op zijn eigen manier een steentje bijdraagt en mensen zich niet alleen verantwoordelijk voelen voor hun eigen welzijn, maar vooral voor het welzijn van de gemeenschap.
NIEUWSBRIEF & WEBSITES
Als je de speciale conferentie nieuwsbrief
wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.
CONTACT
Stichting GENTLE TEACHING
Bremmerlaan 3
3431 GV Nieuwegein
tel. 0655161136
email: info@gti2018.nl